Advertisement

Σημάδεψε με τη φωνή και τη μουσική του την εφηβεία και την ενηλικίωση μιας ολόκληρης γενιάς – και όχι μόνο. Άφησε το στίγμα του στην ελληνική μουσική σκηνή με τραγούδια που θα συντηρούν τον μύθο του για χρόνια, όπως το «Πόσο σε θέλω»- με τους Τερμίτες- τη «Σκόνη», το «Ένας Τούρκος στο Παρίσι», τον «Μικρό Τιτανικό», το «Εκεί στον Νότο», το «Μάτια δίχως λογική», το «Να Δεις Τι Σου ‘Χω Για Μετά», το «Ρίξε Κόκκινο Στη Νύχτα», το «Σε στυλ να μη ξεχνιόμαστε» και πολλά ακόμα, σε μια μεγάλη λίστα που ο καθένας μας έχει κι ένα κομμάτι να προσθέσει.

Advertisement

Για ένα τραγούδι έκανε ιδιαίτερη μνεία ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, που έφυγε σήμερα από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 63 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη τους οικείους του αλλά και πλήθος κόσμου που τον είχαν γνωρίσει και αγαπήσει μέσα από τα τραγούδια του.

Ο λόγος για το «Διδυμότειχο Μπλουζ», το οποίο έγραψε ιστορία αλλά αποτέλεσε και σημείο καμπής για τον ίδιο τον Μαχαιρίτσα, που μετά τη διάλυση των Τερμιτών είχε βρεθεί χωρίς δουλειά. «Άφραγκος», όπως ο ίδιος είχε πει σε συνεντεύξεις του, να τον συντηρεί η γυναίκα του. Και τότε, το μακρινό 1991 έρχεται το «Διδυμότειχο Blues», που, όπως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έλεγε, του άλλαξε τη ζωή.

Το τραγούδι είναι βιογραφικό, καθώς αφορά την προσωπική του ιστορία στον στρατό. Την είχε αφηγηθεί στον Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλο, ο οποίος μέσα σε λίγες ώρες έγραψε τους στίχους. Ο Μαχαιρίτσας έγραψε τη μουσική και το τραγούδι προοριζόταν να το τραγουδήσει ο ίδιος με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο από τη δισκογραφική του επέμειναν να το τραγουδήσει ο Γιώργος Νταλάρας- με τον οποίο είχαν άλλωστε ήδη καλή συνεργασία στη «Σκόνη». Τελικά το «Διδυμότειχο Μπλουζ» τραγούδησαν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Γιώργος Νταλάρας, γράφοντας μουσική ιστορία.

Advertisement

πηγη

Advertisement