Advertisement

Έλυσε το μεγάλο γρίφο 29/03/2022
Eξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση των 3  παιδιών στην Πάτρα, τις επόμενες ημέρες, καθώς έως την Πέμπτη θα βγει το αποτέλεσμα για την φαρμακευτική ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, για την οποία ο ιατροδικαστής ζήτησε περαιτέρω έρευνα από ειδικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης.

Advertisement

Αποκαλυπτικός για την υπόθεση είναι ο Γερμανός ιατροδικαστής που έλυσε την υπόθεση με τους τρεις θαvάτους των παιδιών της ίδιας οικογένειας στη Γερμανία. Οι γερμανικές Αρχές χρειάστηκαν δύο χρόνια έρευνας, μέχρι να έχουν στα χέρια τους την ομολογία από μητέρα τους, που παραδέχθηκε ότι είχε προκαλέσει στα παιδιά της ασφυξία με πανάκι.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μπαμ ο ιατροδικαστής Ράινχαρντ Ντετμάγιερ ανέφερε: «οι δολοφονίες βρεφών -όπως συνέβη στην πόλη Βίλμαρ- είναι πιθανό να οφείλονται σε ασφυξία χρησιμοποιώντας πανάκι ή άλλα μαλακά υφάσματα, που δυστυχώς συχνά δεν αφήνουν ίχνη. Η περίπτωση στην Πάτρα είναι προφανώς διαφορετική από αυτήν στη Γερμανία. Ακόμη και οι ηλικίες των παιδιών είναι πολύ διαφορετικές».

Ερωτώμενος για το τι πρέπει κατά τη γνώμη του να εξεταστεί στην περίπτωση των τριών νεκρών παιδιών της Πάτρας, ο κ. Ντετμάγιερ σημείωσε: «Οι συνθήκες θανάτου πρέπει να ελέγχονται όσο το δυνατόν ακριβέστερα. Οι Αρχές σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να εξετάζουν:

Ποιος έμεινε μόνος με το παιδί, πότε και για πόσο;

Ποιος βρήκε το παιδί;

Ποιος κάλεσε γιατρό; Το έκανε αμέσως ή με καθυστέρηση;

Ποιος ενημέρωσε την Αστυνομία;

Ο ιατροδικαστής μας είπε ακόμα ότι «χωρίς αυτοψία, είναι πολύ δύσκολο να προσκομιστούν στοιχεία, καθώς σε μεμονωμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί άλλη αιτία θανάτου. Οι λίγες υποθέσεις που είναι γνωστές από τη βιβλιογραφία δείχνουν ότι ο εισαγγελέας ασκεί κατηγορίες μόνο εάν υπήρξε προηγούμενη ομολογία. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο στόχος της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας πρέπει να είναι η άσκηση πίεσης στον φερόμενο ως δράστη ώστε να ληφθεί ομολογία».

Διαβάστε ακόμα:  «Κλείδωσε» και δεν αλλάζει: Αυτοί θα ξυπνήσουν στα… λευκά το Σαββατοκύριακο – Ψυχρή εισβολή φέρνει χιόνια και τσουχτερό κρύο

Ο κ. Ντετμάγιερ ωστόσο χαρακτηρίζει «περίεργες διαγνώσεις» την «αγενεσία του φλεβοκόμβου» που έγραψε η παθολογοανατόμος κυρία Αντιγόνη Μητσέλου ως αιτία θανάτου της Ίριδας και την «ηπατική ανεπάρκεια» που ανέφερε η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα ως τον λόγο για τον οποίο «έφυγε» η Μαλένα.

«Η αγενεσία του φλεβόκομβου είναι μια περίεργη διάγνωση, που δεν γνωρίζω. Πώς καθορίστηκε αυτό; Η ηπατική ανεπάρκεια είναι επίσης μια πολύ σπάνια διάγνωση σε ένα παιδί και θα πρέπει να αιτιολογείται επαρκώς», είπε ο Γερμανός ιατροδικαστής. «Εάν δεν μπορεί να βρεθεί καμία πειστική αιτία θανάτου -σε καμία περίπτωση η αγενεσία του φλεβοκόμβου και η ηπατική ανεπάρκεια δεν ακούγονται πολύ πειστικές-, τότε θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου ή ακόμα και ασφυξίας με κάλυψη των αεροφόρων οδών (στόμα και μύτη) με πανάκι», υπογραμμίζει ο κ. Ντετμάγιερ.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να αφιερώσει κανείς πολλές ώρες διαβάζοντας όλους τους φακέλους. Απαιτείται πλήρης τοξικολογική και ιστολογική εξέταση όλων των σημαντικών εσωτερικών οργάνων», επισήμανε ο καθηγητής.

Πώς ομολόγησε η μητέρα;

Ο ιατροδικαστής αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο ομολόγησε η μητέρα στη Γερμανία τους θανάτους των τριών παιδιών της. «Εξαιρέσαμε όλες τις άλλες αιτίες θανάτου και παρουσιάσαμε στη μητέρα τη στατιστική απιθανότητα τριών θανάτων. Κάτω από την πίεση μιας επιδέξιας ανάκρισης και αντιμέτωπη με την έρευνα ενός καθηγητή Ιατροδικαστικής που ανέλαβε τις δολοφονίες, η γυναίκα ομολόγησε», είπε ο κ. Ντετμάγιερ για τη γυναίκα που σκότωσε τα τρία παιδιά της στη Γερμανία.

Τι είχε συμβεί τότε;

Advertisement

Η ιστορία των τριών βρεφών (αδελφάκια) που πέθαναν αιφνιδιαστικά μέσα σε μια πενταετία (από το 2004 έως 2009) έκανε αίσθηση στη Γερμανία. Η Κατερίνα ήταν μόλις δύο εβδομάδων, o Ντάνιελ σχεδόν έξι εβδομάδων και ο Ντένις έζησε τρεις μήνες. Και τα τρία αδελφάκια κατέληξαν από απροσδιόριστα αίτια: «Αιφνίδιος βρεφικός θάνατος» με, τους γιατρούς να αναρωτιούνται εάν επρόκειτο για σύμπτωση ή ανθρωποκτονία.

Διαβάστε ακόμα:  Μανούσος Μανουσάκης: Πέθανε ο σκηνοθέτης των τηλεοπτικών επιτυχιών

Ο θάνατος του μικρού Ντένις το 2009 σε ηλικία έξι εβδομάδων από ασφυξία έκανε τις Αρχές να εστιάσουν πολύ προσεκτικά στο πώς θα εξιχνιάσουν την υπόθεση. «Το τρίτο παιδί θα μας έδειχνε πώς πέθαναν τα άλλα», εξήγησε ο επιθεωρητής Πίτερ Κράαφτ. Το πρωί του θανάτου του Ντένις, η 32χρονη τότε μητέρα επικοινώνησε με τα επείγοντα λέγοντας στους υπεύθυνους ότι ο γιος της δεν είχε σφυγμό. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, η ίδια πήγε να τον ταΐσει νωρίς το πρωί στο κρεβάτι του. Έκλεισε το μόνιτορ ασφαλείας, τον σήκωσε από το κρεβάτι, τον τάισε, και τον έβαλε πίσω στο κρεβάτι. Πενήντα λεπτά αργότερα διαπίστωσε τον θάνατό του.

Ο θάνατος και των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας, πριν από αυτόν του Ντένις, είχε ήδη γεννήσει υποψίες στους αστυνομικούς, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η Ρωσίδα μητέρα των τριών παιδιών ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια των θανάτων. Μάλιστα, και στα τρία περιστατικά ο πατέρας τους έλειπε στη δουλειά.

Η υπόθεση ανατέθηκε στο τμήμα ανθρωποκτονιών.Οι δύο γονείς υπήρξαν απόλυτα συνεργάσιμοι με τις Αρχές καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας. Μάλιστα, ανέφεραν στον επικεφαλής της έρευνας, συζητώντας χαλαρά μαζί του κάποια στιγμή, ότι ήθελαν να ξαναγίνουν γονείς.

Ωστόσο, παρά τις υποψίες η ιατροδικαστική έρευνα απέβη άκαρπη. Η Αστυνομία αλλάζει τη μέθοδό της, ακολουθώντας αυτήν της εις άτοπον απαγωγής. Ο γονιδιακός έλεγχος δεν έδειξε κανένα κληρονομικό πρόβλημα, ωστόσο οι Αρχές δεν μπορούν να κατηγορήσουν ανοιχτά δύο γονείς που έχασαν τρία παιδιά τους.

Δύο χρόνια μετά από την αρχή της έρευνας, που υπήρξε άκαρπη, ένας ντετέκτιβ αποφασίζει να ρισκάρει και να κατηγορήσει ανοιχτά τη μητέρα: «Την κατηγόρησα και της είπα ότι πιστεύω πως ο σύζυγός της και η ίδια εμπλέκονται στη δολοφονία των παιδιών».

Πηγη instanews.gr

Advertisement